2013-10-28 17:06:02• hírek • MTI

Románia 2,5 százalékra növelheti államháztartási hiányát

Románia a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 2,5 százalékára növelheti államháztartási hiányát a korábban vállalt 2,3 százalékról - közölte a Mediafax hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva. A hírt Victor Ponta miniszterelnök sajtónyilatkozatban megerősítette.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői elfogadják az államháztartási hiány növelését, de csak akkor, ha a többletkiadást az európai uniós projektek társfinanszírozására fordítják. Így a deficit a korábban vállalt 14,7 milliárd lejről (3,3 milliárd euró) 15,9 milliárd lejre (3,5 milliárd euró) nőhet - írta a hírügynökség.

A Mediafax úgy tudja, hogy az idei GDP-re vonatkozó várakozásokat enyhén lefelé módosították, így a korábbi 626,2 milliárd lej (141 milliárd euró) helyett 625,5 milliárd lejre (140 milliárd euró) számítanak.

Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter két nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy az IMF bukaresti küldöttségével folytatott tárgyalásokon a fő munkaváltozat szerint 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak az idén.

A kormány a héten költségvetés-módosításra készül, pénzt vonnak el az állami intézményektől azt követően, hogy az államháztartás bevételei mintegy 3,8 milliárd lejjel (855 millió euró) elmaradtak az év első kilenc hónapjában a remélt szinttől.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az elvonás mértéke 2,5-3 milliárd lej (563-675 millió euró) lesz.
Október 22. és november 5. között Bukarestben tartózkodik az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség, amely a szeptember végén jóváhagyott újabb, elővigyázatossági típusú IMF-hitelszerződés keretében folytatja első felülvizsgálati látogatását. Hazánk 2 milliárd euró hitelmegállapodást kötött az IMF-fel, ami a tervek szerint további 2 milliárd euróval egészül ki az Európai Bizottság részéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: